The Eurasian magpie or common magpie (Pica pica) is a resident breeding bird throughout the northern part of the Eurasian continent. It is one of several birds in the crow family (corvids) that are designated as magpies, and it belongs to the Holarctic radiation of "monochrome" magpies. In Europe, the term "magpie" is used by English speakers as a synonym for the Eurasian magpie; the only other species of magpie in Europe being the Iberian magpie (Cyanopica cooki), which is restricted to the Iberian Peninsula. Despite sharing a name and similar colouration, they are not closely related to the Australian magpie, which is an artamid, only sharing the same clade (Corvides).

The Eurasian magpie is one of the most intelligent birds. The expansion of its nidopallium is approximately the same in its relative size as the brains of chimpanzees, gorillas, orangutans and humans. It is one of the few bird species known to pass the mirror test.

Taxonomy and systematics The magpie was first described and illustrated by the Swiss naturalist Conrad Gessner in his Historiae animalium of 1555. In 1758, Linnaeus included the species in the 10th edition of his Systema Naturae under the binomial name Corvus pica. The magpie was moved to a separate genus Pica by the French zoologist Mathurin Jacques Brisson in 1760. Pica is the Classical Latin word for this magpie.

The Eurasian magpie is near-identical in appearance to the North American black-billed magpie (Pica hudsonia) and at one time the two species were considered to be conspecific; as Pica pica (1758) predated Pica hudsonia (1823), this name is used when the two were combined in one species. In 2000, the American Ornithologists' Union decided to treat the black-billed magpie as a separate species based on studies of the vocal and other behaviour indicating that the black-billed magpie was closer to the yellow-billed magpie (Pica nuttalli) than to the Eurasian magpie.

The gradual clinal variation over a large geographic range and the intergradation of the different subspecies means that the geographical limits, and acceptance of these various subspecies vary between authorities. The International Ornithological Congress recognises six subspecies (a seventh, P. p. hemileucoptera, is included in P. p. bactriana): P. p. fennorum – Lönnberg, 1927: northern Scandinavia and northwest Russia P. p. pica – (Linnaeus, 1758): British Isles and southern Scandinavia east to Russia, south to Mediterranean, including most islands P. p. melanotos – A.E. Brehm, 1857: Iberian Peninsula P. p. bactriana – Bonaparte, 1850: Siberia east to Lake Baikal, south to Caucasus, Iraq, Iran, Central Asia and Pakistan P. p. leucoptera – Gould, 1862: southeast Russia and northeast China P. p. camtschatica – Stejneger, 1884: northern Sea of Okhotsk, and Kamchatka Peninsula in Russian Far East

Others now considered as distinct species: P. mauritanica – Malherbe, 1845: North Africa (Morocco, northern Algeria and Tunisia) (now considered a separate species, the Maghreb magpie) P. asirensis – Bates, 1936: southwest Saudi Arabia (now considered a separate species, the Asir magpie) P. serica – Gould, 1845: east and south China, Taiwan, north Myanmar, north Laos and north Vietnam (now considered a separate species, the Oriental magpie) P. bottanensis – Delessert, 1840: west central China (now considered a separate species, the black-rumped magpie)

A study using both mitochondrial and nuclear DNA found that magpies in eastern and northeastern China are genetically very similar to each other, but differ from those in northwestern China and Spain.

Etymology Magpies were originally known simply as "pies", derived via French pie from the Latin name pica for the species. It is hypothesised that pica derives from the Proto-Indo-European root *(s)peyk- meaning "woodpecker, magpie, other birds",Pokorny, Julius. Indogermanisches etymologisches Wörterbuch (in German), volume 1, Bern, München: Francke Verlag, 1959, page 107, s.v. "(s)pĭko-". perhaps to be connected with the more basal root *spey- "long, thin, sharp" in reference to their beaks or perhaps their tails (cf. woodpecker).De Vaan, Michiel. Etymological Dictionary of Latin and the other Italic Languages (Leiden Indo-European Etymological Dictionary Series; 7), Leiden, Boston: Brill, 2008, page 464, s.v. "pīcus".

The prefix "mag" dates from the 16th century, first attested in English as magot pie in Shakespeare's 1606 play Macbeth but earlier in French as margot la pie in 1573. It may come from the short form of the given name Margaret, which was once used to refer to women in general (as Joe or Jack is used for men today); the pie's call was considered to sound like idle female chatter, and so it came to be called the "Mag pie". "Pie" as a term for the bird dates to the 13th century, and the word "pied", first recorded in 1552, was applied to other birds that resembled the magpie in having black-and-white plumage.

Description

The adult male of the nominate subspecies, P. p. pica, is in length, more than half of which is the tail. Its wingspan is . The head, neck, breast and vent are glossy black with a metallic green and violet sheen; the belly and scapulars (shoulder feathers) are pure white; the wings are black glossed with green or purple, and the primaries have white inner webs, conspicuous when the wing is open. The graduated tail is black, glossed with green and reddish purple. The legs and bill are black; the iris is dark brown. The rump is black with white stripe above which varies in thickness between subspecies. The plumage of the sexes is similar but females are slightly smaller. The tail feathers of both sexes are quite long, about 12–28 cm long. Males of the nominate subspecies weigh while females weigh . The young resemble the adults but initially lack the gloss of sooty plumage. They have a pink malar region, and somewhat clear eyes. Their tail is shorter than that of the adults'.

The different subspecies vary in size and in the amount of white in their plumage, as well as in the colour of the gloss on their black feathers. The Asian subspecies P. p. bactriana has more extensive white markings on its primary feathers and a more prominent white rump.

Adults moult completely once a year after breeding. This process begins in June or July and ends in September or October. The primary flight feathers are replaced over a period of three months. Juvenile birds undergo a partial moult, beginning about one month after the adult birds, during which their body feathers are replaced, but not the feathers on their wings or tail.

The Eurasian magpie has a distinctive call. It is either a choking chatter "chac-chac" or a repetitive "chac-chac-chac-chac". The young also make these calls, but they also make an acute "Uik Uik" call that resembles the barking of a small dog. Both adults and young magpies can also produce a barely noticeable hiss from afar.

Distribution and habitat The range of the magpie extends across temperate Eurasia from Portugal, Spain and Ireland in the west to the Kamchatka Peninsula in the east.

Magpies prefer open countryside with scattered trees and magpies are normally absent from treeless areas and dense forests. They sometimes breed at high densities in suburban areas such as parks and gardens. They can often be found close to city centres. In Sweden, magpies are exclusively associated with human settlements. It is extremely rare to find a magpie more than a few hundred metres from a human dwelling. Based on archaeological finds, it has been suggested that magpies became scavengers around human communities perhaps as early as during the Scandinavian Bronze Age, but certainly during the Scandinavian Iron Age.Ericson, Per G. P. & Tyrberg, Tommy (2004). The Early History of the Swedish Avifauna. Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, p. 206.

Magpies are usually sedentary and tend to stay close to their nesting territories in winter. However, those living near the northernmost limits of their range, in Sweden, Finland, and Russia, may move south in harsh weather conditions.

In 2023 a Eurasian magpie was seen at Port Fuad in Egypt, the first record for Egypt, having likely arrived on a ship coming from Türkiye or Cyprus headed for the adjacent Suez Canal.

Behaviour and ecology

Breeding

Some magpies breed after their first year, while others remain in the non-breeding flocks and first breed in their second year. They are monogamous, and the pairs often remain together from one breeding season to the next. They generally occupy the same territory on successive years.

Mating takes place in spring. During the courtship display, the males rapidly raise and lower their head feathers, lift and open their tails like fans, and call in soft tones that are quite distinct from their usual chatter. They bring the loose feathers of their flanks over their primaries and spread their shoulder patch so that the white is conspicuous, presumably to attract females. Short, buoyant flights and chases then follow.

Magpies prefer tall trees in which to build their bulky nests, firmly attaching them to a central fork in the upper branches. The framework of sticks is cemented with earth and clay, and the same material is used for the lining, which is covered with fine roots. Above this is a stout, though loosely built, dome of prickly branches with a single, well-concealed entrance. These huge nests are conspicuous when the leaves fall. Where trees are scarce, however, even in well-wooded areas, nests are sometimes built in bushes and hedgerows.

In 2023, biologists discovered magpie nests made from anti-bird spikes. A nest found in Antwerp, Belgium, now in the collection of Naturalis Biodiversity Center, contains 1500 of these sharp metal spikes, made to deter birds. As they are placed in the dome of the nest to prevent predation of their chicks, they seem to be used in the same way they were intended to be used, to deter other birds.

In Europe, clutches are typically laid in April, and usually contain five or six eggs, though clutches with as few as three or as many as ten have been recorded. The eggs are usually laid at daily intervals in the early morning. On average, the eggs of the nominate species measure and weigh . Small for the size of the bird, they are typically pale blue-green, with close specks and spots of olive brown, but show much variation in ground colour and markings.

The female incubates the eggs for 21–22 days, while the male feeds her on the nest. The chicks are altricial, hatching nearly naked with closed eyes. They are brooded by the female for the first 5–10 days and fed by both parents. Initially the parents eat the faecal sacs of the nestlings, but as the chicks grow larger, they defecate on the edge of the nest. The nestlings open their eyes seven to eight days after hatching. Their body feathers begin to appear after around eight days, and their primary wing feathers after ten days. For several days before they are ready to leave the nest, the chicks climb around the nearby branches. They fledge at around 27 days. The parents then continue to feed the chicks for several more weeks. They will also protect them from predators as they are unable to fly well, which makes them vulnerable. On average, only three or four chicks survive to fledge successfully. Some nests are lost to predators, but starvation is a more important factor causing nestling mortality. Magpie eggs in a clutch hatch at different times, so if the parents have difficulty finding sufficient food, the last chicks to hatch are unlikely to survive. Only a single brood is reared, unless disaster overtakes the first clutch.